Chenin Blanc

Un breve resumen sobre el Chenin

Chenin Blanc o Pineau d’Anjou, Pineau de la Loire, Pineau Vert, Pinot Blanco, Rousselin, Steen y Tite de Crabe.

Originaria de Francia del valle de Loira hasta que los hugonotes se la llevaron a Sudáfrica donde actualmente es la variedad mas cultivada. En España solo esta autorizada en Aragón y Catalunya.

Tanto los racimos como las bayas son de tamaño medio y color verdoso. El chenin se caracteriza por dar vinos relativamente secos y aromas a bollería y frutos secos. Debido a su alta acidez se deja emplear perfectamente en múltiples tipos de vinos; espumosos, tranquilos, dulces.

Nosotros lo cultivamos aunque todavía no lo hemos empleado en ningún vino de nuestra gama. De momento lo vendemos a otros.

Aquí las ultimas imágenes del Chenin y del Xarel.lo antes de su vendimia.


A brief outline on Chenin

Chenin Blanc also know as Pineau d’Anjou, Pineau de la Loire, Pineau Vert, Pinot Blanco, Rousselin, Steen and Tite de Crabe.

Originally grown in the Loire valley, until the Huguenotes introduced it in South Africa where it is currently the most cultivated variety. In Spain Chenin blanc is only authorized in Aragón and Catalunya.

Its clusters and berries are of middle size and green yellowish color. Chenin characterizes itself for giving relatively dry wines with aromas of pastry and nuts. Due to its high acidity the variety can be employed in multiple types of wines; sparkling, still, sweet.

We are cultivating Chenin however we haven’t employed it into any of our range yet. So far we are selling it to others.

Here are the last pictures of our Chenin and Xarel.lo before the final harvest.


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